General-maior (R) Paul Hurmuz, despre amenințarea nucleară din spațiu: „China este pe primul loc la numărul de sateliți de supraveghere lansați”

Publicat: 14/02/2024, 09:22

General-maior (R) Paul Hurmuz, fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El a atras atenția asupra faptului că în cazul unui al Treilea Război Mondial, China și Rusia ar putea ataca inclusiv sateliții americani. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Generalul Hurmuz a adus în discuție provocările actuale și evoluțiile tehnologice care influențează peisajul securității globale. Unul dintre aspectele subliniate a fost creșterea rapidă a capacităților de supraveghere satelitară, cu China care conduce în lansările de sateliți de acest tip.

„Lucrurile s-au complicat nu numai din perspectiva armelor nucleare, strategice sau tactice de care dispun și pentru că aceste state, mai ales China, este pe primul loc acum a numărul de sateliți de supraveghere lansați.

În China se lansează sateliți într-un ritm care nu poate fi egalat. Doar Elon Musk mai poate să mai facă ceva..și în plus de chestia și Rusia și China, chiar și India și-au dezvoltat arme care să lovească sateliții. Și China, și Rusia dispun de sateliți militari, care, la nevoie, din interiorul lor pot să dea drumul la niște sateliți mai mititei care să se apropie și să supravegheze sau să se detroneze în apropierea sateliților americani. Deci aceste preocupări există. Deci războiul stelelor e e deja acolo”, a declarat generalul (r) Hurmuz.

Pe lângă aceasta, generalul Hurmuz a pus accentul și pe importanța războiului electronic, cu referire la incidentele din Ucraina care au demonstrat gravitatea acestui fenomen. Capacitatea de a afecta sistemele de navigație și comunicație a devenit o preocupare majoră în contextul evoluției tehnologice rapide.

„Mai mult decât atât, ceea ce am văzut în deosebi în Ucraina războiul electronic este foarte serios. Capacitatea de a bruia sistemele de dijare, de a bruia GPS… știți că au fost discuții intense despre bruiajul sistemului de navigație pentru navele care sunt în Marea Neagră și Doamne ferește ar putea să să apară unele incidente, dar toate aceste lucruri, războiul cibernetic, război electronic, războiul din spațiu, toate aceste tehnologii noi, așa numite Energii Emergente Disruptive, modifică tot calculul strategic.

Inteligența artificială, machine learning, toate chestiile genetice, toate nebuniile care apar acum, cuantum computer ș.a.m.d. Ăsta este motivul pentru care americanii discută acum foarte intens cu chinezii și din cele patru teme pe care le-au avut la summitul celor doi președinți, unul dintre ele este despre inteligența artificială și cum să evite folosirea inteligenței artificiale în armele nucleare. E o preocupare”, a spus el.

Întrebat ce ar însemna folosirea inteligenței artificiale în armele nucleare, generalul Hurmuz spune: „Este ceea ce am văzut noi prin filme acum 20-30 de ani, când calculatorul decide el ce trebuie să facă și omul este doar martor, adică calculatorul acționează singur. Asta este marea problemă a inteligenței artificiale și nu vreau să ne ducem pe terenul ăsta și nu vrem să speriem lumea, dar ce vreau să spun este că tot calculul, adică dincolo de toate numerele pe care nu le-am emis aici și mesajul este acesta, se discută, se încearcă să existe o stabilitate strategică nucleară”, a conchis generalul Hurmuz.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani